Κλείσιμο Μενού

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Πολιτισμός

Δημοτική Πινακοθήκη

Λίγο πριν τα είκοσι χρόνια λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης στο κτήριο της οδού Κοραή 1, η Πινακοθήκη επαναπροσδιορίζει και επανεξετάζει τη συλλογή της, προτείνοντας μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν αφαιρετικές φόρμες και χρώματα που «παγιδεύουν» την αίσθηση της οντότητας, ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων από το 1950 μέχρι τις μέρες μας.

 

Η έκθεση παρουσιάζει 35 έργα που σκιαγραφούν την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας κατά τα τελευταία 70 περίπου έτη και φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες εικαστικούς, και συγκεκριμένα τους: Λιλή Αρλιώτη,Γεώργιο Βακαλό,Σπύρο Βασιλείου,Νικόλαο Γεωργιάδη, Γεώργιο Γουναρόπουλο, Χρίστο Δαγκλή, Εμμανουήλ Ζέπο, Ελένη Ζογγολοπούλου, Όπυ Ζούνη,Ορέστη Κανέλλη, Χρίστο Καρά, Τάκη Κατσουλίδη , Αλέκο Κοντόπουλο , Κώστα Κουτσουρή, Σπύρο Λισγάρα, Θέμο Μάιπα , Ν. Μάτσα, Αλεξάνδρα Μαυροκορδάτου-Πετρίτζη,Θανάση Μπερούτσο,Γεώργιο Μπουζιάνη, Άλεξ Μυλωνά,Τόνια Νικολαΐδη,Γεώργιο Μαυροΐδη, Ίρις Ξυλά-Ξαναλάτου,Αγλαΐα Παπά,Αλέξανδρο Παπαθεοδώρου, Παστάλη,Βάσω Πεκλάρη, Πάρι Πρέκα, Χρήστο Σαρακατσιάνο, Βάλια Σεμερτζίδη, Νίκο Σεφεριάδη, Ράνια Σταθοπούλου, Θάνο Τσίγκο, Βασίλη Χάρο.

 

Η έκθεση έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τη νέα εικόνα της Συλλογής της Πινακοθήκης. Τα περισσότερα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Δημοτική Πινακοθήκη ως έργα της Συλλογής της, ενισχύουν την ενότητα των έργων και υπογραμμίζουν την Ελληνική δημιουργία από το 1950 έως σήμερα. Η μουσειολογική μελέτη στοχεύει στην ανάπτυξη μιας βιωματικής σχέσης με την τέχνη και στην οικειοποίηση των έργων από τους επισκέπτες της Πινακοθήκης. Ο επισκέπτης δεν καθοδηγείται σε μια απόλυτα προδιαγεγραμμένη πορεία, ούτε υποβάλλεται σε μια συγκεκριμένη ερμηνεία της έκθεσης, αλλά παροτρύνεται να κινηθεί σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες και στον δικό του χρόνο ανάμεσα σε εκθέματα,οργανωμένα σε ενότητες, που σχετίζονται με ατομικά βιώματα και εμπειρίες.

 

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης αποτελείται από 1.800 έργα Νεοελληνικής τέχνης: πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά, εικόνες και φωτογραφίες.

 

Την επιμέλεια έκθεσης έχει αναλάβει η Νίκη Καλογεροπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

Φιλαρμονική Δήμου

Η Φιλαρμονική Δήμου Ιωαννιτών ιδρύθηκε το 1917 και λειτούργησε έως το 1934. Επανασυστάθηκε το 1953 επί δημάρχου Ιωαννίδη. Σήμερα η Φιλαρμονική Δήμου Ιωαννιτών είναι τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών.

 

Σκοποί της Φιλαρμονικής είναι:

  1. Η δημιουργική παρέμβαση στα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα ταυτόχρονα με τις υποχρεώσεις της σε τακτικές δραστηριότητες, όπως Παρελάσεις, Λιτανείες, Αποδόσεις Τιμών και έκτακτες, όπως Συναυλίες και ό,τι άλλο σύμφωνα με την ειδικότητα της δύναται να παρέχει για την πολιτιστική ανάπτυξη, έκφραση και  ψυχαγωγία των Δημοτών του Δήμου Ιωαννιτών.
  2. Η διδασκαλία θεωρητικών της Μουσικής, η εκπαίδευση και η διδασκαλία πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων με σκοπό την ένταξη των μαθητών, μετά την επιτυχή περάτωση των μαθημάτων στη Μπάντα ή σε οποιοδήποτε μουσικό σύνολο δημιουργηθεί στο μέλλον.

Αποτελείται από 55 μουσικούς και το φυτώριό της από 40 μαθητές. Εμφανίζεται σε επετειακές και θρησκευτικές εορτές καθώς και σε συναυλίες στην πόλη των Ιωαννίνων και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ρεπερτόριό της είναι πλουσιότατο και σπάνιο, αποτελείται δε, από έργα κλασικά και σύγχρονα, ελλήνων και ξένων συνθετών.

 

Διεύθυνση: Δωδώνης 35, τκ 45 221 Ιωάννινα
Τηλεφωνο:26510-48235

Δημοτικό Ωδείο

Το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων είναι το μεγαλύτερο «αναγνωρισμένο από το κράτος» μουσικό ίδρυμα στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Οι ρίζες του φθάνουν στο 1963 οπότε πρωτοεμφανίζεται ως ωδείο Φιλαρμονικής Ιωαννίνων. Το 1983 αποκτά νομική μορφή (Ν.Π.Δ.Δ.) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1989 είναι τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών.

 

Η υψηλού επιπέδου προσφορά εκπαίδευσης αγκαλιάζει τους τομείς της Κλασικής, της Παραδοσιακής και της Λαϊκής, καθώς και της Σύγχρονης μουσικής.

 

Σε επαγγελματικό προσανατολισμό εκπαιδεύει σολίστ οργάνων, μέλη ορχήστρας, δασκάλους μουσικής, τραγουδιστές όπερας κ.τ.λ. Πραγματοποιεί πολλές συναυλίες στα Ιωάννινα και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.

 

Οι μουσικές σπουδές στο Ωδείο προσελκύουν κάθε χρόνο πάνω από 700 μαθητές καλύπτοντας όλο το φάσμα της κλασικής, σύγχρονης, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Διδάσκονται όλα τα όργανα, κλασικό και ελεύθερο τραγούδι, θεωρία της μουσικής, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση.

 

Εκπαιδεύει παιδιά από μικρή ηλικία, προετοιμάζει και αναδεικνύει τους μελλοντικούς σολίστ οργάνων, μέλη ορχήστρας, δάσκαλους μουσικής, τραγουδιστές όπερας, δίνοντας μια πολύ σημαντική επαγγελματική διέξοδο.

 

Μέσα από  δραστηριότητες όπως είναι η παιδική ορχήστρα και η παιδική χορωδία, οι μικροί σπουδαστές  αποκτούν τις πρώτες τους μουσικές εμπειρίες  σαν να συμμετέχουν σε ένα ομαδικό μουσικό  παιχνίδι.

 

Διεύθυνση : Μπιζανίου 2 τ.κ. 45221 Ιωάννινα

Τηλέφωνο: 2651025429

d.o.ioanninon@gmail.com

Χώροι εκδηλώσεων