Κλείσιμο Μενού

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Πολιτισμός

Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται από το 2000 σε νεοκλασικό κτίριο του 1890, δωρεά του πρώην δημάρχου Β. Πυρσινέλλα, κοντά στο κέντρο της πόλης. Από την ίδρυσή της, η προσπάθεια κατευθύνθηκε στην απόκτηση αντιπροσωπευτικών έργων κυρίως Ελλήνων καλλιτεχνών με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν σημαντικά έργα του 19ου και του 20ου αι. που σκιαγραφούν ολόκληρη την πορεία της νεοελληνικής τέχνης. Στη συλλογή της περιλαμβάνονται περισσότερα από 1000  έργα.

  • Εκπρόσωποι της Σχολής του Μονάχου, τέλος 19ου αρχές 20ου αιώνα: Ν. Γύζης , Γ.Ιακωβίδης, Ν.Κουνελάκης, Ι. Δούκας, Σ.Προσαλέντης, Σ.Βικάτος, Β.Χατζής κ.α
  • Εκπρόσωποι του κινήματος του ιμπρεσιονισμού: Κ. Παρθένης, Κ. Μαλέας, Γ. Ροϊλός, Π. Μαθιόπουλος, Λ. Γεραλής, Ο. Αργυρός, Θ. Φλωρά Καραβία ( συλλογή 80 έργων – σχεδίων) κ.α.
  • Εκπρόσωποι του κινήματος του μοντερνισμού (η γενιά του ‘ 30): Γ. Τσαρούχης, Σπ.Βασιλείου, Κ. Μαλάμος, Γ.Βακιρτζής, Γ.Γουναρόπουλος. Κ. Πλακωτάρης, κ.α.
  • Εκπρόσωποι του εξπρεσιονισμού και της αφαίρεσης: Γ. Μπουζιάνης, Α. Κοντόπουλος, Τ. Μάρθας, Θ.Τσίγκος, Κ.Καράς, Π. Τέτσης, Α Φασιανός, Θ. Μορές, Α. Παπά, κ.α
  • ‘Ελληνες Χαράκτες: Λ.Κογεβίνας, Δ.Γαλάνης, Κ Γραμματόπουλος, Α. Θεοδωρόπουλος, Β. Κατράκη, Β. Καζάκος, Χ. Σαρακατσίανος, Α. Τάσσος κ.α.
  • Συλλογές : Κ.Μπαλάφα (φωτογραφίες), Εμ. Ζέππου (ελαιογραφίες), Ν. Σαντοριναίου (υδατογραφίες-σχέδια), Χρ. Δαγκλή (χαρακτικά), φορητές εικόνες 18ου και 19ου αιώνα.
  • Έλληνες Γλύπτες: Α. Σώχος, Κ.Δημητριάδης, Μ.Τόμπρος, Θ. Απάρτης, Γ. Παππάς, Λ. Λαμέρας, Ν.Περαντινός, Τ. Χρυσοχοϊδου, Π. Βρέλλης, Θ.Παπαγιάννης, Κ.Ρόκκος, Β. Παπασάικας κ.α.

Σήμερα, στους χώρους της, εκτός των μονίμων συλλογών, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις αποβλέποντας στη δημιουργία μόνιμης επαφής με το κοινό. Πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και φοιτητές.

Διεύθυνση: Κοραή 1, 45444, Ιωάννινα

Τηλέφωνο: 26510 75131

Fax: 26510 75121

Email: pinac1@otenet.gr, pinakothiki@ioannina.gr

 

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα-Πέμπτη 08.30-15.00

Παρασκευή 08.30-21.00

Κυριακή-Αργίες 10.00-13.00,18.00-21.00

Σάββατο ΚΛΕΙΣΤΑ

Είσοδος: Ελεύθερη

Φιλαρμονική Δήμου

Η Φιλαρμονική Δήμου Ιωαννιτών ιδρύθηκε το 1917 και λειτούργησε έως το 1934. Επανασυστάθηκε το 1953 επί δημάρχου Ιωαννίδη. Σήμερα η Φιλαρμονική Δήμου Ιωαννιτών είναι τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών.

 

Σκοποί της Φιλαρμονικής είναι:

  1. Η δημιουργική παρέμβαση στα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα ταυτόχρονα με τις υποχρεώσεις της σε τακτικές δραστηριότητες, όπως Παρελάσεις, Λιτανείες, Αποδόσεις Τιμών και έκτακτες, όπως Συναυλίες και ό,τι άλλο σύμφωνα με την ειδικότητα της δύναται να παρέχει για την πολιτιστική ανάπτυξη, έκφραση και  ψυχαγωγία των Δημοτών του Δήμου Ιωαννιτών.
  2. Η διδασκαλία θεωρητικών της Μουσικής, η εκπαίδευση και η διδασκαλία πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων με σκοπό την ένταξη των μαθητών, μετά την επιτυχή περάτωση των μαθημάτων στη Μπάντα ή σε οποιοδήποτε μουσικό σύνολο δημιουργηθεί στο μέλλον.

Αποτελείται από 55 μουσικούς και το φυτώριό της από 40 μαθητές. Εμφανίζεται σε επετειακές και θρησκευτικές εορτές καθώς και σε συναυλίες στην πόλη των Ιωαννίνων και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ρεπερτόριό της είναι πλουσιότατο και σπάνιο, αποτελείται δε, από έργα κλασικά και σύγχρονα, ελλήνων και ξένων συνθετών.

 

Διεύθυνση: Δωδώνης 35, τκ 45 221 Ιωάννινα
Τηλεφωνο:26510-48235

Δημοτικό Ωδείο

Το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων είναι το μεγαλύτερο «αναγνωρισμένο από το κράτος» μουσικό ίδρυμα στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Οι ρίζες του φθάνουν στο 1963 οπότε πρωτοεμφανίζεται ως ωδείο Φιλαρμονικής Ιωαννίνων. Το 1983 αποκτά νομική μορφή (Ν.Π.Δ.Δ.) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1989 είναι τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών.

 

Η υψηλού επιπέδου προσφορά εκπαίδευσης αγκαλιάζει τους τομείς της Κλασικής, της Παραδοσιακής και της Λαϊκής, καθώς και της Σύγχρονης μουσικής.

 

Σε επαγγελματικό προσανατολισμό εκπαιδεύει σολίστ οργάνων, μέλη ορχήστρας, δασκάλους μουσικής, τραγουδιστές όπερας κ.τ.λ. Πραγματοποιεί πολλές συναυλίες στα Ιωάννινα και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.

 

Οι μουσικές σπουδές στο Ωδείο προσελκύουν κάθε χρόνο πάνω από 700 μαθητές καλύπτοντας όλο το φάσμα της κλασικής, σύγχρονης, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Διδάσκονται όλα τα όργανα, κλασικό και ελεύθερο τραγούδι, θεωρία της μουσικής, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση.

 

Εκπαιδεύει παιδιά από μικρή ηλικία, προετοιμάζει και αναδεικνύει τους μελλοντικούς σολίστ οργάνων, μέλη ορχήστρας, δάσκαλους μουσικής, τραγουδιστές όπερας, δίνοντας μια πολύ σημαντική επαγγελματική διέξοδο.

 

Μέσα από  δραστηριότητες όπως είναι η παιδική ορχήστρα και η παιδική χορωδία, οι μικροί σπουδαστές  αποκτούν τις πρώτες τους μουσικές εμπειρίες  σαν να συμμετέχουν σε ένα ομαδικό μουσικό  παιχνίδι.

 

Διεύθυνση : Μπιζανίου 2 τ.κ. 45221 Ιωάννινα

Τηλέφωνο: 2651025429

d.o.ioanninon@gmail.com

Χώροι εκδηλώσεων