Δήμος Ιωαννιτών

Τελευταία Ενημέρωση09:33:07 AM GMT

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017
Είστε εδώ: Εικαστική Ήπειρος

Εικαστική Ήπειρος

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται από το 2000 σε νεοκλασικό κτίριο του 1890, δωρεά του πρώην δημάρχου Β. Πυρσινέλλα, κοντά στο κέντρο της πόλης. Από την ίδρυσή της, η προσπάθεια κατευθύνθηκε στην απόκτηση αντιπροσωπευτικών έργων κυρίως Ελλήνων καλλιτεχνών με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν σημαντικά έργα του 19ου και του 20ου αι. που σκιαγραφούν ολόκληρη την πορεία της νεοελληνικής τέχνης. Στη συλλογή της περιλαμβάνονται περισσότερα από 1000  έργα: πίνακες, γλυπτά, χαρακτικά, σχέδια, φωτογραφίες και μεταβυζαντινές εικόνες  των μεγαλύτερων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ενδεικτικά των : Ν.Γύζη, Γ.Ιακωβίδη, Θ.Φλωρά-Καραβία, Κ.Παρθένη, Κ.Μαλέα, Ν.Λύτρα, Γ.Μπουζιάνη, Γ.Τσαρούχη, Μ. Τόμπρου, Θ. Απάρτη, Π. Βρέλλη, Θ. Παπαγιάννη, Κ. Μπαλάφα κ.α. Στους χώρους της, εκτός από τη μόνιμη συλλογή, φιλοξενούνται κάθε χρόνο επιλεγμένες περιοδικές εκθέσεις και διοργανώνονται εκδηλώσεις πολιτιστικού αλλά και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 08.30-15.00 - Παρασκευή 08.00-21.00 - Σάββατο-Κυριακή-Αργίες 10.00-13.00,18.00-21.00

Είσοδος: Ελεύθερη

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

E-mail Εκτύπωση PDF

 Το Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων στεγάζεται από το 1933 στο τζαμί  που έκτισε το 1618 ο Ασλάν Πασάς στη βορειοανατολική ακρόπολη του Κάστρου. Βρίσκεται σε  ένα από τα υψηλότερα σημεία του κάστρου προσφέροντας  πανοραμική θέα του τοπίου της Παμβώτιδας λίμνης. Στις αίθουσες του Μουσείου υπάρχουν εκθέματα χριστιανικής, μουσουλμανικής και εβραϊκής προέλευσης, καθώς αυτές οι τρείς κοινότητες συνυπήρχαν αρμονικά στο παρελθόν στα Ιωάννινα. Στο χριστιανικό τμήμα φιλοξενούνται συλλογές οικιακών σκευών (με χρηστικό ή διακοσμητικό χαρακτήρα) από πορσελάνη, χρυσό, ασήμι. Τα τελευταία είναι δείγματα της φημισμένης ηπειρώτικης τέχνης της αργυροχοΐας. Υπάρχουν επίσης παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα, κοσμήματα που τις στόλιζαν και όπλα του 18ου, 19ου και 20 ου αιώνα.  Στο εβραϊκό τμήμα εκτίθενται τελετουργικά υφάσματα (παραπετάσματα από τη Γιαννιώτικη –Ρωμανιώτικη Συναγωγή), η εβραϊκή γυναικεία φορεσιά,  ο κύλινδρος της Εσθήρ (περγαμηνό πτυσσόμενο ασημόχρυσο κειμήλιο και εβραϊκά προικοσύμφωνα.  Το μουσουλμανικό στοιχείο που εκτίθεται στον κυρίως ναό, αποτελείται από ανατολίτικα υφάσματα του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα, έπιπλα από ξύλο και φίλντισι εποχής Αλή Πασά, μπρούτζινα αντικείμενα οικιακής χρήσης, κασέλες, σοφράδες καθώς και μια σημαντική συλλογή από μουσουλμανικά ιερατικά και άλλα βιβλία.

 Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 08.30-16.30

Τιμές Εισιτηρίων:  Γενική είσοδος:  2€
Συνταξιούχοι και ΚΑΠΗ: 1€
Φοιτητές:  1€
Μαθητές άνω των 12: 1€
Οργανωμένες εκδρομές: 1€
Απαλλάσσονται πολύτεκνοι, ακαδημαϊκοί, κάτοικοι Ιωαννίνων, μαθητές και φοιτητές όταν πραγματοποιούνται εκδρομές.

Virtual Tour του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων:
1.Ελληνικό Στοιχείο

2.Εβραϊκό Στοιχείο

3.Μουσουλμανικό Στοιχείο

4.Παραδοσιακές Στολές

5.Εξωτερικός Χώρος Μουσείου

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΕΛΛΗ

E-mail Εκτύπωση PDF

Δημιούργημα ενός και μόνο ανθρώπου, του Γλύπτη Παύλου Βρέλλη, το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας, μετρά ήδη πάνω από 35 χρόνια ζωής. Εργαζόμενος, όχι μόνο ως γλύπτης, αλλά και ως μάστορας, τεχνίτης, ενδυματολόγος, …, δημιούργησε το χώρο του, έτσι ώστε ο επισκέπτης να γίνεται υποκείμενό του, με απώτερο σκοπό να βιώσει τα γεγονότα της Ιστορίας που αναπαριστά.

Γενική είσοδος:  5€ // Φοιτητικό, ομαδικό: 4€ // Παιδιά άνω των 8 ετών, άτομά άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι, άνεργοι: 3€ // ΑΜΕΑ, μέλη του ΕΕΤΕ, στρατευμένοι, περνούν ατελώς

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ "ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ"

E-mail Εκτύπωση PDF

Το Μουσείο που δημιουργήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, περιλαμβάνει έργα που μιλούν για τον τόπο μας, την Ήπειρο και την ιστορία της, για ό,τι τη δόξασε και την έκανε σεβαστή στον κάθε Έλληνα που ακούει το όνομά της.Είναι μοναδικό, γιατί μιλάει για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση.  Το Μουσείο φιλοξενείται σ' ένα ωραίο Σχολείο, εκεί που μάθαμε τα πρώτα μας γράμματα. Κτίστηκε από σπουδαίους Ηπειρώτες μαστόρους με χρήματα του ευεργέτη Νικολάου Μαντελόπουλου, συγχωριανού μας.

Πληροφορίες/ Στοιχεία Επικοινωνίας

Τοποθεσία: ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ  ΝΟΜΟΣ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά πλην Δευτέρας 9.30- 15.00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας/ Fax: 26510-89220
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ιστοσελίδες: theodoros-papagiannis.gr/ mcap.gr
Είσοδος ελεύθερη

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

E-mail Εκτύπωση PDF

Το λαογραφικό Μουσείο στο Μέτσοβο το οποίο λειτουργεί από το 1955 και ανήκει στο κοινωφελές ίδρυμα Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα. Στεγάζεται στο ανοικοδομημένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα και περιλαμβάνει στη συλλογή του αντικείμενα της περιόδου 1650-1850: παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά και κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη, εικόνες. Από το 1991 στον τρίτο όροφο του αρχοντικού εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες του Ευαγγέλου Αβέρωφ -Τοσίτσα, ο οποίος είχε δείξει ιδιαίτερη φροντίδα για την ίδρυση και λειτουργία του μουσείου.

Πληροφορίες:
Τηλ.:26560 41084
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά εκτός από Πέμπτη
Χειμερινή περίοδος: 09.00 – 13.30, 15.00 – 17.00
Θερινή περίοδος: 09.00 – 13.30, 16.00 – 18.00
Είσοδος: 3 ευρώ,2 ευρώ (μαθητές, φοιτητές).

Σελίδα 1 από 3

pinakothiki-ioanninon dipe1

Σύγχρονη Δημιουργία

H καταγραφή των τοπικών καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων ...

Ιστορικό Αρχείο

O δικτυακός τόπος περιλαμβάνει το ιστορικό αρχείο αποφάσεων του Δήμου Ιωαννιτών από το 1911 έως το 1980...

Δημοτικό Ραδιόφωνο

Tο ραδιόφωνο μας εκπέμπει στα 98.7 MHz, 24 ώρες το 24ωρο προσφέροντας έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση...

Πνευματικό Κέντρο

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών βρίσκεται στην οδό Αγ. Μαρίνας 55, 45221 και ...

Public Hotspot

O Δήμος Ιωαννιτών παρέχει από συγκεκριμένα σημεία σε όλους τους δημότες και επισκέπτες της πόλης δωρεάν ...